tisdag 24 februari 2015

The Eyre Affair och Paris, chérie

The Eyre affair av Jasper Fforde

Det är 1985 i ett alternativt universum. Folk åker luftskepp istället för flygplan och England för ett hopplöst krig med Ryssland om Krim-halvön. Litteratur har en alldeles särskild ställning, folk pilgrimmsvandrar till systrarna Brontês hus och alla har en teori om vem Shakespere egentligen var.

Thursday Nesta jobbar med litterära brott, ex. förfalskningar. Hon befinner sig långt ner i kedjan men så blir hon en dag rekryterad till specialenhet. Någon börjar kidnappa karaktärer ur böcker och Nesta måste sätta stopp för det. The Eyre affair och efterföljande böcker är rena julafton för någon med litteraturintresse. För alla fina referenser såklart, men också tanken på en värld där litteratur är grejen. Och vem har inte drömt om att få hoppa in i en bok eller träffa sina favoritkaraktärer?Paris, chérie av Ida Pyk

17-åriga Alva har fått erbjudande om att bli modell i Paris. Med en alkoholiserad pappa och en mamma som bara bryr sig om sin nya kille trivs hon inte alls i Stockholm och åker gärna till Paris över sommarlovet. Modellivet är glamoröst på många sätt, men också ytligt. Och så blir hon förälskad i en fransman som är fotograf.

Miljöbeskrivningarna av Paris var underbara och trots att jag aldrig varit där började jag sakna och längta efter staden. Efter bokhandeln Shakespeare, färsk bauguette till frukost varje dag, crêpes på en bro vid floden, sitta på en parkbänk och skriva dagbok. Men karaktärerna var ganska platta, jag kände ingenting särskilt för någon av dem under läsningens gång. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar