söndag 31 maj 2015

Röd som blod och Vit som snö

Röd som blod av Salla Simukka

Lumikki är en egensinnig 17-åring som en dag i skolan ramlar över en massa blodiga sedlar i skolans mörkrum. Det visar sig att tre klasskompisar hittade dem under en fest och bestämde sig för att behålla dem istället för att gå till polisen. Inget bra kan så klart komma ur det här och mot sin vilja dras Lumikki in i en internationell kriminalhärva.

Lumikki är en rätt osannolik sjuttonåring då hon är ruskigt vältränad och har en massa skills som är precis vad som behövs för att agera spion. Men jag gillar henne. Och det är skönt att läsa en thriller där nästan alla viktiga roller innehas av kvinnor. Även om Lumikki uppfyller Lisbeth Salander-tropen till punkt och pricka väger gestaltningen av hennes klasskompis Elisa upp det.

Röd som blod är snabbläst och bitvis riktigt spännande, mysteriet ganska lättlöst. Jag tyckte om utformningen av boken, de röda kanterna på sidorna och det svart-vit-röda omslaget som tydligt återger sagotemat.

Vit som snö av Salla Simukka

Lumikki är på semester i Prag, några månader efter händelserna i Röd som blod och njuter av att vara på en plats där ingen känner henne. Men så möter hon Lenka, en tjej som hävdar att hon är Lumikkis storasyster. Då Lumikki blir nyfiken kan hon inte låta bli att träffa Lenka, som bor hos en religiös grupp släktingar som hjälpte henne klara sig när hennes mamma dog. Men Lumikki misstänkter att gruppen inte har rent mjöl i påsen.

Vit som snö är en bok som går snabbt att läsa, det finns många spännande partier. Mysteriet var bättre utfört än i första boken i serien. Man får reda på mer av Lumikkis förflutna, framförallt hennes olyckliga kärlekshistoria (med en transkille, pluspoäng för representation där) som det hintades om i Röd som blod. Men samtidigt väcks många nya frågor. Det verkar finnas gott om hemligheter i hennes familj.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar