fredag 23 januari 2015

Bokbloggsjerka 23 - 26 januari

Veckans bokbloggsjerka handlar om baksidestexter. Antingen hur en baksidestext ska vara skriven för att fånga ens intresse eller vad den inte får innehålla för att man ska riskera att rata boken för gott.

Jag väljer att svara på det sistnämnda, det finns nämligen något som brukar irritera mig när jag botaniserar i bokaffärens eller bibliotekets hyllor. Det syns kanske framförallt på engelska böcker. Ibland står det ingenting alls om vad boken handlar om på baksidan. Istället är det en massa citat från välkända författare eller kritiker som höjer den till skyarna. Och så får man öppna boken för att leta upp handlingen. Har man tur står det på omslagets inneflikar, men ibland finns den tryckt inne i boken. Jag vill bara ha ett hum om vad boken handlar om och bryr mig inte särskilt mycket om att si-eller-så har sagt att den är fantastisk.

18 kommentarer:

 1. ett hum är vad man vill ha. ingen ska berätta hur personerna är, till exempel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, för mycket information är inte bra det heller

   Radera
 2. Känner igen det där och är något jag också irriterar mig på faktiskt.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Vi verkar vara några stycken som tycker samma sak

   Radera
 4. Jag är inte heller intresserad av vad andra tycker om boken!

  SvaraRadera
 5. För mig beror det lite på vilka författare det är som är citerade, men jag avstår gärna dem till förmån för en snabb genomgång av handlingen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har inget emot att man har både och :)

   Radera
 6. Det där kan irritera mig med! Visst vill jag kanske få något litet omdöme/tycke ifrån någon som läst men kanske inte på baksidan då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Jag läser gärna recensioner (och bloggar^^) men en hyllande mening är inte tillräckligt för att vilja läsa boken.

   Radera
 7. JA OCH AMEN! Det där stör mig jättemycket. Tyvärr är det ett otyg som kommer allt oftare även på svenska böcker. Jag struntar i om recensent X tyckte si eller recensent Y tyckte så, jag vill veta vad det är för slags bok och sedan bestämma omdömet själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tråkigt att det blivit vanligare. Sen har jag inget emot att läsa längre recensioner/få en bok rekommenderad men man får ju ändå särskilt inte mycket information från de där små citaten.

   Radera
 8. Ja något om handlingen skall allt stå på baksidan. Tycker också det är irriterande om det inte gör så.

  SvaraRadera
 9. Ja något om handlingen skall allt stå på baksidan. Tycker också det är irriterande om det inte gör så.

  SvaraRadera
 10. Citat från andra författare eller kritiker säger mig absolut ingenting, jag vill liksom få ett hum om vad boken handlar om

  SvaraRadera
 11. Nej, jag irriterar mig också på intetsägande citat.

  SvaraRadera
 12. Sådant irriterar mig också.

  SvaraRadera