torsdag 22 januari 2015

Mary Jones historia av Elin Boardy

Någon gång under 1700-talet är Mary Jones en av Englands alla fattiga stackare. Hennes föräldrar är döda och hennes äldsta syster har inte råd att försörja alla syskonen. Mary tvingas in till Bristol för att söka jobb. Hon går från hus till hus och knackar tillslut på krogen Kikaren, där hon blir anställd som köksflicka. Det visar sig att den som äger krogen är Long John Silver (ja, han från Skattkammarön) och hans hustru Dolores. För Mary blir de inte bara hennes herrefolk utan lika mycket hennes familj. Long John är karismatisk, men nog kan man ana att han är farlig trots sitt träben. Ju längre tiden går desto fler inte helt laglydiga hemligheter får Mary tillgång till.

Ett skäl till att jag tycker väldigt mycket om fanfiction (som man nog kan klassa den här boken som) är att ofta får alla de som inte syns så mycket i vanliga fall ha huvudrollen. Berättelser utanför normen får ta plats. Kvinnor, HBTQ-personer, rasifierade osv. Det stämmer väl in på den här boken. Marys historia är lika full av äventyr som skepparpojken Jims. De är kanske av en annan sort men lika värda att berättas. Även Dolores historia tar stor plats. Hon föddes som slav på karibiska ön Hispaniola, blev friköpt och hamnade tillslut bland rymlingar. Där blev hon tillfångatagen och satt på ett slavskepp som sedan bordades av pirater, däribland John Silver. Efter mycket om och men hamnade de tillsammans i Bristol. 

I alla fall så börjar Mary Jones historia med att Long John Silver dör efter några år i ett litet hus på Hispaniola. Mary börjar skriva ner sina minnen av hans och Dolores berättelser i en bok. Dagboksformen känns väldigt passande för en äventyrsberättelse som utspelar sig på1700-talet. Anteckningarna blandar nutid och dåtid och hoppar mycket fram och tillbaka. Men de knyts också ihop och relaterar ofta till varandra. Det är tillexempel en stor kontrast i hur Mary, Dolores och till och med papegojan Flint sörjer John Silver, jämfört med hur Mary reagerade när hon lämnade sin biologiska familj.


Under läsningen blev jag väldigt sugen på att läsa Skattkammarön och jämföra berättelserna. Tror faktiskt inte att jag någonsin har läst den, däremot gillade jag Disneys Skattkammarplaneten som är en steampunkig filmatisering av klassikern. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar