söndag 11 januari 2015

Bokbloggsjerka 9 - 12 januari

Det här med bokbloggsjerka verkar kul, så jag hänger på (även om det handlar om tv-serier just den här veckan). Mer om konceptet hos Annika.

Finns det någon tv-serie (eller hur många som helst) som du såg 2014 (eller åtminstone påbörjade förra året) som du skulle kunna tipsa om?

Utan tvekan BBCs Sherlock, vars tredje säsong sändes i början av förra året.


Tv-serien handlar helt enkelt om Sherlock Holmes i modern tid. Borta är deerstalkern och pipan, vår tids Sherlock känns igen på sitt lockiga hår och långa, svepande Belstaff-rock. Han löser alla möjliga och omöjliga fall med hjälp av sin slutledningsförmåga och den senaste tekniken. John Watson bloggar så klart om fallen istället för att publicera dem som följetonger. Hjärtat i serien är förhållandet mellan Sherlock och John (vare sig man tolkar det platoniskt eller romantiskt) och kemin mellan Benedict Cumberbatch och Martin Freeman som spelar dem är magisk.

Jag är så djupt nere i serien att jag nästan glömt vad som fick mig att fastna för den i början, men det är ett litet mästerverk. Bra skådespelare, högklassigt foto (särskilt för att vara tv), många innovativa lösningar. Det var tex. den första större serien som integrerade sms som text i bildrutan.

Och det finns tusentals detaljer och ledtrådar att gräva ner sig i, vilket är tur. Till skillnad från de flesta tv-serier är Sherlock bara tre avsnitt per säsong (visserligen 1,30 långa) och hittills har det kommit en ny säsong vartannat år, så fastnar man får man vara beredd på mycket väntan.

Annat bra på tv förra året: Orange is the New Black, Game of Thrones, Orphan Black, Glue

14 kommentarer:

 1. Sherlock har jag sett några avsnitt av men fastnade inte.

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också Sherlock och gillar att det inte är jättemånga avsnitt som man måste ha koll på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är skönt på ett sätt, men jag vill ändå ha mer :)

   Radera
 3. Ja, jag måste ju helt enkelt titta på sherlock, jag inser ju det. Jag fyller ju två tredjedelar av treenigheten av superwholock så, det får bli ett löfte inför 2015. Jag SKA titta på sherlock! Du har inte fastnat för någon av de andra i treenigheten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh klart du måste se Sherlock då! Jag tittar också på Doctor Who, men inte Supernatural. Har tänkt att jag ska se den, men det är så många avsnitt att det tar emot att börja. Har du någon favoritdoktor?

   Radera
 4. Jag var lite lätt nervös när jag började titta på den moderna Sherlock, brukar inte gilla när saker och ting "moderniseras" för mycket, men jag älskar verkligen. Har till och med köpt DVD-boxarna så jag kan se om :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår det. Då blir det extra kul när det väl är bra. Jag hade inte läst särskilt mycket Sherlock Holmes när jag började kolla på serien, så slapp den oron. Haha samma här :)

   Radera
 5. Vi är många som är frälsta i Sherlock! Ett lyckat exempel på att det går att modernisera en klassiker - och göra det med bravur.

  SvaraRadera
 6. Nu har jag försökt svara så många gånger, direkt under kommentaren, att jag ger upp och gör en ny kommentar.

  Klart jag har favoritdoktorer, problemet är att alla sedan nystarten (har inte sett de gamla originalen) är favoriter, och min rangordning är att 10 kommer på första plats, 12 på andra, 11 på tredje och 9 på fjärde. Just andra och tredjeplatsen är lite svajiga, jag är mest säker på första och sista plats. Jag gillade verkligen Matt Smith i början men han föll mot slutet, det var framförallt River Amy och Rory som höll honom uppe och han blev ganska intetsägande utan dem. Jag tycker att Capaldi är en fantastisk doktor men tyvärr tycker jag inte att han fått manus som varit tillräckligt bra för att bära storyn och därför faller konceptet. Tian var bara bra rakt igenom, fantastisk, han klarade sig igenom och bar serien genom både dåliga manus och utan att det påverkades av companions. Favoritcompanions är i ordning tredelad förstaplats Donna, Jack (som egentligen inte är en companion) och River (som inte heller egentligen är en companion). Det är inte för inte som jag har den här bilden som bakgrund i min telefon https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/1e/f7/e4/1ef7e4b40124f426294249063039e4ec.jpg (de slår liksom doktorerna själva)

  Vilka är dina egna favoriter?

  Kan säga när det gäller Supernatural, så började jag faktiskt att titta 2013 och det gick undan. Det var fantastiskt att veta att jag hade en massa otittat att se fram emot. Nu när jag är ikapp får jag vänta och det är så trist. Vissa säsonger är inte lika bra, men de som är bra är på topp. Första säsongen är ju så där trevande innan de hittat sig själva, men efter att ha jobbat ihop i över tio år har de verkligen hittat sig själva. De är självironiska och driver med sig själva, fanbasen och serien hej vilt. Otroligt roligt. Jag avundas det du har framför dig om du väl väljer att plöja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det går bra det med :)

   Oh vad intressant!
   Jag har också bara sett nya och tycker också att Ten är bäst! Har lite svårt att rangordna de andra, men Capaldi var verkligen en välkommen ny inkarnation iom att han skiljer sig så från 10 och 11. Tycker att Clara är en bättre companion med honom än med 11 också, även om säsongen var lite svajig. Haha det är okej att räkna dem. Jag gillar Rose och Martha, hon är lite underskattad ibland. Bland övriga karaktärer så gillar jag Madam Vastra och Jenny mkt också. Åh Jack är ju underbar! Har du sett Torchwood? Jag har inte gjort det än, ännu en serie att ta tag i. Och det där är en brilljant bakgrund!

   Då är inte hoppet ute än, jag kan faktiskt hinna i kapp :) Såg faktiskt de tre första avsnitten med en vän som är ett stort fan och gillade det, men har inte riktigt känt för att plöja. Har förstått att man blir helt fast och känner inte att jag har tiden för ännu en besatthet just nu. Blir väldigt sugen nu när vi diskuterar det dock :)

   Radera
 7. Sherlock är en outstandig serie, inte många jag sett som når den kvaliten!

  SvaraRadera